lauantai 10. elokuuta 2013

Amsterdamin Van Gogh -museo

Lomailin heinä-elokuun taitteessa Amsterdamissa. Olin aika kovassa flunssassa, joten ohjelmaa piti hieman rajoittaa ja siihen mahtui vain yksi museokäynti. Oli siis valittava Rijksmuseumin ja Van Gogh -museon väliltä.


Olin nuoruudessa suuri Van Gogh -fani, joten suuntasimme sinne. Ja toki sen kokoelma oli flunssaisena ja puolikuntoisena helpompi ottaa haltuun. Foursquaressa tosin varoiteltiin, että sinne joutuu jonottamaan, ja niinhän siinä kävi, että reilu puoli tuntia jonotimme (Amsterdam City Cardilla olisi päässyt jonon ohi).

Yhden taitelijan museoksi kokoelma oli melko kattava, joten se ohitti kiinnostavuudessaan esimerkiksi Barcelonan Picasso-museon.

Oli hämmentävää tajuta, että Van Gogh päätti ryhtyä taidemaalariksi vasta hieman alle kolmekymppisenä ja ja kuoli alle nelikymppisenä. Hän siis loi tuotantonsa käytännössä noin kymmenen vuoden aikana. Ja muodollista taideopetustakin hän oli saanut melko vähän.

Suosikkiteokseni ovat alla. En varmasti ole ainoa, joka näistä pitää. Jokin noissa selkeissä väreissä  vetoaa. Auringonkukista Van Gogh on maalannut useita versioita.


Zonnebloemen. Lähde: http://www.vangoghmuseum.nl/

Amandelbloesem. Lähde: http://www.vangoghmuseum.nl/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti