lauantai 19. lokakuuta 2013

Nuukahtanutta konserttimusiikkia


Olin eilen Helsingin kaupunginorkesterin konsertissa, joka huipensi Pohjoismaiset Musiikkipäivät. Festivaali kiertää Pohjoismaasta toiseen ja vierailee Suomessa joka viides vuosi. En ole pitkään aikaan ollut hard core -nykymusiikkikonsertissa, joten oli kiva päästä kuulemaan, mitä sillä saralla tällä hetkellä Pohjoismaissa tehdään.

Illan ohjelma oli tämä:
  • Staern, Benjamin (SE): Jubilate
  • Virtaperko, Olli (FI): Kuru
  • Buene, Eivind (NO): Scherzophrenia
  • Nordin, Jesper (SE): Residues
  • Steen-Andersen, Simon (DK): Double up
Steen-Andersenia lukuunottamatta olin kaikkien teoksia kuullut aiemminkin. Teoksista neljä ensimmäistä sai vangittua jakamattoman huomioni vain muutamiksi hetkiksi. Muuten musiikki tuntui menevän toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos.

Simon Steen-Andersenin teos oli kuitenkin jotain aivan muuta. Siinä sekoitettiin nauhoitettuja ääniä ja orkesteria todella jännällä tavalla. Teos ei oikeastaan juurikaan muistuttanut sävellystä vaan pikemminkin ääni-installaatiota.

Konsertin jälkeen kuuntelin autossa Jälkikoirat Yle Radio 1:stä. Siinä todettiin, että Steen-Andersen on konsertin säveltäjistä esitetyin. En ihmettele tätä, sillä kaikki muu konsertissa kuultu tuntui siltä, että se oli kuultu jo sata kertaa ennenkin. Teosten dramaturgiat olivat puisevia, niiden sointimaailmassa ei ollut mitään sytyttävää eikä orkesterikaan tuntunut olevan soitossa kovin hyvin läsnä.

Harmittaa sanoa, mutta konsertti oli muistutus siitä, miksi itse aikanaan vaihdoin alaa ja siirryin klassisen musiikin parista ihan muihin hommiin. Jotenkin koko orkesteri-instituutio tuntuu läpensä väljähtäneeltä ilmiöltä.
 
Minä kaipaan taiteelta visioita ja elämyksiä, joita en ole ennen kokenut/nähnyt/kuullut/tuntenut. Nykyään valitettavasti saan näitä taide-elämyksiä paljon useammin kuvataiteen, elokuvan, nykysirkuksen, nukketeatterin tai elokuvan parista.

Ps. Voit tehdä omat johtopäätöksesti katsomalla ja kuuntelemalla konsertin teokset täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti