torstai 3. lokakuuta 2013

Suonikohjujen laserointi

Lähde: www.lasertilkka.fi (kuvan jalat eivät ole omani :)
Onko tutunnäköinen kuva? Tällaisesta vaivasta eivät nuoret bloggarit kirjoita, mutta keski-ikäisenä tätinä olen joutunut vähitellen tottumaan reisiin ja sääriin ilmaantuneisiin suonikohjuihin.

Kohjut ovat hankaloittaneet elämääni viime vuosina erityisesti kesähelteillä, kun muhkuraiset jalat mielellään verhoaisi sukkahousuilla. Joskus pitkien ajomatkojen ja lentojen aikana säärissä on tuntunut myös paineen tunnetta ja särkyä.

Vaiva sai loppukeväästä uuden ulottuvuuden, kun vasemman säären etuosaan ilmaantui sinnikäs kutisevat alue.

Nyt syksyllä kävin muissa asioissa lääkärissä ja tulin siinä samalla kysyneeksi, pitäisikö suonikohjuille tehdä jotain. Lääkäri ohjasi minut Doppler-tutkimukseen Laser Tilkkaan.

Tilkassa lääkäri teki tutkimuksen ja totesi, että minulla on laskimoissa takaisinvirtausta, ja suositteli laserhoitoa. Hän kysyi myös oireista ja vasta silloin tajusin, että säären kutinakin hyvin todennäköisesti johtuu suonikohjuista.

Sain vastaanotolla kustannusarvion: koko komeuden hoitaminen laserilla ja ruiskutuksella maksaisi n. 4000-5000 euroa (3 operaatiokertaa). Päätin siltä istumalta, että pakkohan ne on hoitaa, vaikka summa tuntui isolta.

Mutta sitten lääkäri tiedusteli, että onko minulla vakuutus. Sillä koska kyse on lääketieteellisestä vaivasta, joka aiheuttaa oireita, vakuutus kyllä korvaisi hoidot. Olin hyvin epäileväinen, mutta laitoin tutkimuksen laskut vakuutusyhtiöön ja pyysin arviota siitä, korvaavatko he myös itse operaation.

Iloinen yllätys tupsahti meiliin pari viikkoa sitten, kun vakuutusyhtiöltä tuli maksusitoumus.

Nyt istun kotona puristavat sukat jalassa ja odotan toipumista ensimmäisestä operaatiosta. Siinä laseroitiin vialliset laskimot polvesta-reiteen. Tämän jälkeen on vielä edessä itse suonikohjujen hoitaminen vaahtoruiskutuksella.

Uusimisriski tällä hoitomuodolla on lääkärin mukaan n. 4 %, kun pelkällä vaahdottamisella se on huikeasti suurempi. Tosin pitää tietysti olla kriittinen klinikalta saatuun tietoon, hehän myyvät palvelujaan.

Terveyskirjastossa todetaan, että hoitomuoto on niin tuore, että pitkäaikaistutkimusta sen tehosta ei vielä ole olemassa. Mutta 2-3 vuoden seurannassa hoitotulos on säilynyt 94 prosentilla tutkituista.

Nyt mielenkiinnolla odotan, häipyykö kutina säärestä hoidon myötä. Samalla toivon, että ensi kesänä voin helteellä unohtaa sukkahousut ja pukeutua tyylikkäästi kesämekkoihin ja shortseihin!

Lue lisää: Alaraajojen laskimoiden vajaatoiminta (Terveyskirjasto)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti