torstai 27. helmikuuta 2014

Olin tänään 2 h asunnoton

Nyt on sekin koettu. Muutin vuokralle marraskuun puolivälissä ja sain joulukuussa vuokraisännältä ilmoituksen, että taloyhtiössä alkaa helmikuussa julkisivuremontti.

Tiedusteltuani asiaa tarkemmin minulle kerrottiin, että taloyhtiö teki päätöksen joulukuussa ja se tuli "täytenä yllätyksenä". Että tiedossa oli korjaus muutaman vuoden sisällä, mutta ei vielä tänä vuonna.

Olen vuoden määräaikaisessa sopimuksessa kiinni, joten nielin pitkin hampain selityksen. Tämän jälkeen selvitin lainmukaiset oikeuteni ja oli epävarmaa, olisiko minulla oikeus purkaa sopimus vai ei. Mutta vuokranalennukseen olisin oikeutettu.

Esitettyäni tätä vuokraisännälle vastaus oli, että "katsotaanko nyt ensin elokuuhun saakka ja mietitään sitten". Pari kertaa toistin pyynnön nätisti ja totesin, että tähän on minulla lakiin perustuva oikeus (asumismukavuuden aleneminen). Edelleen kiemurtelua, joten piti esittää töykeä ja suora kysymys: "Haluatko todella, että lähden viemään tätä asiaa eteenpäin".

Tässä kohden neuvottelut aukesivat ja laskin, että ikkunoiden peittäminen ja parveke pois käytöstä olisi 10 % vuokranalennuksen arvoinen. Se meni läpi.

Mutta nyt helmikuussa, kun remontti alkoi, tajusin, mistä oikein on kyse. Pelkästään telineiden rakentaminen on todella meluisaa puuhaa ja työt alkavat joka aamu klo 7 - myös lauantaisin. Yksi lauantaiaamu heräsin mm. siihen, että ikkunapeltejäni revittiin irti muutaman metrin päässä sängystäni.

Viimeinen niitti tuli tällä viikolla, kun oli sairaana kotona ja tietysti juuri silloin minun huoneistoni kohdalla piikattiin rappausta irti. Kuusi tuntia yli 80 dB meteliä kuumeessa ja olin henkisesti aivan loppu (mittasin ja dokumentoin melutasot älypuhelimen sovelluksella). Tässä kohden ylitettiin terveyshaitan raja, sillä sosiaali- ja terveysministeriön asumisterveysohjeen mukaan desibelitason pitää olla alle 55. Ja terveyshaitta on peruste vuokrasopimuksen välittömään purkamiseen.

Soitin uudelleen Kuluttajaliittoon ja sieltä todettiin, ettei kunnostus ole mitenkään voinut tulla tiedoksi vasta joulukuussa, vaikka päätös on tehty silloin. Soitin isännöitsijälle ja selvisi, että kirje aiheesta on lähtenyt osakkaille jo keväällä. Sain kirjeestä myös kopion haltuuni.

Tajusin, että minua on johdettu tahallaan harhaan ja tässä kohden hyvä tahtoni ja yhteistyöhaluni oli tiessään.

Neuvottelut jatkuivat pari päivää ja kriisiytyivät tänään siinä määrin, että kahden tunnin ajan olin käytännössä asunnoton. Tavoitin siis neuvotteluissa vastapuolen batnan (best alternative to a negotiated agreement), joka oli se, että joku heidän sukunsa jäsen muuttaa huoneistoon asumaan ja he suostuvat sopimuksen välittömään purkamiseen.

Pari tuntia asiaa harkittuani ja luonnosteltuani jo purkuvaatimuksen avasin neuvottelupaketin uudelleen ja suostuin vuokranantajan viimeiseen ehdotukseen, joka oli hieman yli 30 % alennus. Ehkä myötämielisyyteeni vaikutti sekin, että melko ikääntynyt vuokranantaja myönsi virheensä ja sanoi, ettei ole papereja lukenut tarpeeksi tarkkaan. Että hän on virheen tehnyt eikä sitä kiistä. Tahallisuuden hän kiisti, mitä kyllä edelleen epäilen.

Arvioin tilannetta pari tuntia ja tulin siihen tulokseen, että parempi jatkaa neuvotteluja kuin muuttaa viikon varoitusajalla. Koska joka tapauksessa vuokralla asuminen on itselleni väliaikaisratkaisu. Pääsen helpommalla, jos en joudu koko ajan muuttamaan,

Minun batnani neuvotteluissa siis oli muutosta aiheutuva stressi, jota punnitsin suhteessa remontista aiheutuvaan stressiin. Arvioin sitten muuttostressin hinnaksi n. 180 eur/kk. Kova hinta omasta mielenterveydestä, kun remonttikin kuormittaa, mutta joskus elämässä on vain huonoja kortteja ja on valittava vähiten huono.

Mutta enää en siis ole asunnoton. Loppu hyvin, kaikki hyvin :)

Notes to self
  1. Älä koskaan ota yksityistä vuokraisäntää. Hanki vuokra-asunto aina eläkeyhtiön, Saton, VVO:n tms. kautta. Jos kuitenkin teet tämän virheen, huomioi myös seuraavat kohdat.
  2. Älä koskaan suostu määräaikaiseen vuokrasopimukseen.
  3. Vaadi nähdä vuokrasopimuksenteon yhteydessä ajantasainen isännöitsijätodistus. Jos sitä ei ole, soita itse isännöitsijälle ja kysy remonteista.
  4. Konsultoi riitatilanteissa Kuluttajaliittoa. Sieltä saa erinomaista neuvontaa.
  5. Räyhää tarpeeksi. Kiltillä neuvottelijalla pyyhitään pöytää.
  6. Jos neuvottelut eivät tuota tulosta, vie asia kuluttajariitalautakuntaan.
  7. Jos haluat nopeamman juridisen käsittelyn, vie asia käräjäoikeuteen. Hyvin todennäköisesti kotivakuutuksesi oikeusturvavakuutus korvaa oikeudenkäyntikulusi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti