lauantai 16. elokuuta 2014

Miksi kirjoitan?

Kerroin viime postauksessa, että aloitan syyskuussa opinnot Kriittisen korkeakoulun kirjoittajalinjalla. Ensimmäisenä koulutehtävänä on vastata seuraaviin kysymyksiin:
  • Miksi kirjoitan? Mikä minulle on kirjoittamisessa tärkeää? 
  • Mitä toivon kirjoittajakoululta? Mitä toivon kirjoittamisessani tapahtuvan kirjoitusopintojeni aikana?
Olen tässä vuoden aikana muutenkin miettinyt aika paljon sitä, miksi tuntuu niin tärkeältä saattaa romaaniaihio loppuun. Joku sisäinen pakottava tarve siellä on taustalla, enkä voi lykätä projektia loputtomiin.

Alla ajatuksia, joita teemoista heräsi.

 

Miksi kirjoitan? Mikä minulle on kirjoittamisessa tärkeää?

Minulle kirjoittaminen on tapa ilmaista ja toteuttaa itseäni. Kirjoitan, koska haluan pukea tunteitani, ajatuksiani ja havaintojani sanoiksi ja näyttää maailman ihmisille sellaisena, kuin minä sen näen. Tärkeintä minulle kirjoittamisessa on rakentaa draamaa – kertomus, joka alkaa jostakin ja jonka päättyessä olennaista ei enää ole se, mitä tapahtui vaan se, mitä tapahtumat merkitsivät. Tekstissä pitää tarinan lisäksi olla myös tasoja, jotka ulottuvat syvälle pinnan alle. Mitä kauniimpia lauseet ovat, sitä paremmin ne kertomusta kannattelevat, mutta ilman vahvaa tarinaa ja sanomaa sanat eivät yksin riitä.

 

Mitä toivon kirjoittajakoululta? Mitä toivon kirjoittamisessani tapahtuvan kirjoitusopintojeni aikana?

Etsin kirjoittajana vielä omaa ääntäni ja toivon, että tulevien kahden vuoden aikana voisin löytää sen tai ainakin päästä lähemmäs. Haluan kehittää myös taitojani esimerkiksi henkilöhahmojen luomisessa, eri kerrontatekniikoiden hallinnassa tai miljöön rakentamisessa. Toivon, että kuulen myös paljon muiden kirjoittajien kokemuksia luovasta prosessista ja kirjoittamisesta. Haluan koulutuksen jälkeen kirjoittaa elävämmin, valita parempia sanoja ja luoda omintakeisempia lauseita kuin nyt. En usko, että tämä kehitys onnistuu ilman kirjoittavaa yhteisöä, kirjoittamisesta keskustelemista ja palautteen saamista omista teksteistä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti