lauantai 6. syyskuuta 2014

Rullaverhoja, Arabian lautasia ja Finelin Kehrä-kattiloita

Taas on mennyt aamupäivä romaaniaihion kanssa. Yritän parhaillaan kuvailla ruokailuhetkeä vuonna 1983 ja törmään koko ajan mitä viheliäisempiin kysymyksiin.

Olivatko rullaverhot tulleet jo Suomeen? Kenen valmistama oli se kirkkaanpunainen, pyöreillä palloilla koristeltu emalikattila? Entä millaisia olivat ajan aterimet tai Arabian 70-luvun lautaset?

Kattilan onnistuin Googlaamalla löytämään: se on Finelin Kehrä-sarjaa. Samaan sarjaan kuuluu myös paljon muitakin esineitä kuten varrellinen pienempi kattila, kahvipannu ja emalinen tarjoilukulho.

Lähde: Laatutavara.com
Mutta entäs ne rullaverhot? Edelleenkään en osaa sanoa, voiko vuoden 1983 keittiössä olla rullaverhot. Pelkään, ettei, joten pitää ehkä vaihtaa tilalle jotain muuta.

2 kommenttia:

 1. Hei!
  Osuin blogiisi (ja tähän juttuun) ihan sattumalta, enkä malta nyt olla kommentoimatta.
  Olen itse syntynyt 60-luvun lopulla ja olin siis teini vuonna 1983.
  Meillä kotona oli kyllä Finellin emaliastioita, mutta niin kattilat kuin kahvipannutkin oli jätetty kaappien perukoille jo edellisellä vuosikymmenellä: 80-luvulla ruoka valmistettiin Hackmannin kiiltävissä teräskattiloissa, jotka oli tilattu Hobby Hallista!

  Hassut värikkäät rullaverhotkin olivat jo tulleet ja menneet (mummolassa oli rullaverho jo kaukaisella 60-luvulla); ylipäätään moderni 80-luvun keittiö oli ainakin eteläisessä Suomessa värimaailmaltaan jos ei nyt ihan valkoinen, niin joka tapauksessa hyvin vaalea ja / tai puunvärinen. Seinissä oli usein puolipanelit jne.

  Juuri vuonna 1983 tuli markkinoille mielestäni (silloin, nykyään en enää ajattele samoin..) aivan mahdottoman tyylikäs Arabian astiasto Tuuli, jonka oli suunnitellut Heljä Liukko-Sundström. Itse pidin esim. 70-luvun isokukkaisia ruokalautasia ihan säälittävinä muinaisjäänteinä. Mainitsemasi Kehrä -kattila se vasta vanha oli, kun suunniteltukin jo joskus 60-luvulla!

  Että tällaista. Ellei halua selata perheen vanhoja valokuva-albumeja sopivilla sana/kuvahauilla löytyy kyllä googlestakin vaikka mitä.

  Terv. Kari

  VastaaPoista
 2. Kiitos kovasti kommentista! Nyt kun mietin tarkemmin niin nuo Kehrät tosiaan taisivat meilläkin olla käytössä mökillä eikä kotona. Tosin noista teräskattiloista minulla ei ole tarkkaa mielikuvaa; ehkä ovat olleen niin kliinisiä etteivät ole jääneet mieleen.

  Kommenista lisäksi tulkitsen, että rullaverhot siis voivat olla ikkunassa, kunhan ovat vaaleat :)

  Kiitos vielä!!!

  VastaaPoista