perjantai 10. lokakuuta 2014

Dok: Minä, äitini ja kaikki isäni

Nyt tuli YLE Femmalta sellainen dokumentti, että on pakko tulla tännekin hehkuttamaan. Makasin eilen flunssassa sohvalla ja ihan sattumalta surffailin katsomaan dokumenttia Minä, äitini ja kaikki isäni (Eine keine familie, Itävalta 2013).

Dokumentti kertoo Friedrichshofin kommuunista Itävallassa, jossa ohjaaja Paul-Julien Robert syntyi ja eli varhaisnuoruutensa.

Kommuuni perustui yhteisomistukseen ja seksuaaliseen vapauteen. Kommuunin lasten äidit olivat tiedossa, isät eivät. Myös lastenkasvatus oli yhteisöllistä. Kun kommuunin rahat esimerkiksi loppuivat, ohjaajan äiti jätti silloin 4-vuotiaan Paul-Julien yhteisön hoidettavaksi, työskenteli Sveitsissä ja kävi kerran kuukaudessa koulutuksessa Friedrichshofissa.

Lapsille järjestettiin kommuunissa joka päivä paljon ohjelmaa. Tätä pääsee dokumentissa seuraamaan lähietäisyydeltä, sillä kommuunin tapahtumia videoitiin joka päivä. Elokuvassa on lukuisia pätkiä siitä, kuinka lapset laitetaan tanssimaan tai laulamaan suuren väkijoukon eteen. Kun yksi poika kieltäytyy ja alkaa itkeä, kommuunin vetäjä, aktionistitaitelija Otto Mühl läpsii tätä naamalle, tönii ja kaataa vettä päälle.

Lapsilla oli kommuunissa myös vapaus toteuttaa seksuaalisuuttaan. Tiettyyn ikään tultuaan Otto Mühl tutustutti tytöt seksuaalisuuteensa ja tämän "ensimmäinen vaimo" makasi pojat. Kommuunin tarina päättyi, kun Otto Mühl sai syytteen lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja 7 vuoden vankeustuomion.

Kommuunin elämä näyttäytyy autoritäärisenä lahkolaisuutena, jonka viitekehyksenä oli taiteeksi verhoiltu usko siitä, että elämä ja ihmiskeho itsessään olivat taidetta. Karismaattinen Mühl ylläpiti kommuunissa myös tarkkaa hierarkiaa ja jos lapsi esimerkiksi kapinoi tehtäviä vastaan, hän aleni.

Elokuvan päähenkilöt ovat ohjaaja ja tämän äiti, jotka purkavat tapahtunutta läpi. Elokuvassa haastatellaan syvemmin myös muutamia kommuunissa kasvaneita poikia.

Ajatuksia herättävä, katsomisen arvoinen elokuva.


Katso dokumentti YLE Areenasta (29 pv jäljellä)

Lisätietoa elokuvasta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti