perjantai 14. elokuuta 2015

Tahdon tyylin!


Tänään sen taas kerran huomasin: minulta puuttuu tyyli. En tarkoita sillä tyylittömyyttä vaan sitä, ettei minulla ole pukeutumisessa johdonmukaista linjaa. Näkemystä. Omaa tyyliä. Kaapissa on vain sekoitus vaatteita, joista parhaani mukaan yritän koostaa joka päivä asun.

Nyt kesällä olen harhaillut kaupoissa etsimässä kesämekkoja. Minkäkorkuiset korot pitäisi olla hieman yli puoleenreiteen ylottuvan hameen kanssa? Entä juuri polven ylle/alle? Maksimekolle? Kun löydän sopivia mekkoja, en muista, löytyykö kotoa sopivia kenkiä. Entä yläosa? Onko minulla mekkoon/hameeseen sopivia yläosia kotona.

"En tiedä, mitä vaatekaapistani puuttuu"

Kävin aikanaan tyylikurssin ja siellä opin, että minun vartalonmuodollani paidan tulee osua takapuolen keskikohtaan. Jos se on pidempi, selkäni pitenee ja lyhyempi, takapuoleni näyttää omituisen pitkältä.

Oikeanmittaisia paitoja siis olen oppinut ostamaan - paitsi nyt, kun olen alkanut ostaa hameita. Niiden kanssa ei voi pitää takapuolen päälle valuvaa villatakkia, koska silloin selän mittasuhteista tulee tosi oudot (lue: tätimäiset). Jouduin siis muutaman hameostoksen takia ostamaan villatakin ja pari neuletta, jotka päättyvät vyötärölle.

Tässä on tullut kantapään kautta tehtyä monia harhaostoksia. Niin monia, etten haluaisi tehdä enää yhtään lisää. Toivoisin, että minulla olisi tulevaisuudessa tarkka näkemys siitä, mitä vaatekaapistani kenties puuttuu ja iskuvalmius, kun sopiva palanen kokonaisuuteen osuu silmiin.

"Liikun usein vaatteissa, joissa en viihdy"

Katselen monesti sinänsä ihan kivoja ostoksia kotona ja totean, etten saa niitä yhdistettyä mihinkään. Tai saan, mutta liian harvan vaatteen kanssa. Tähän viittaa sekin, miten vaikeaa matkoille on valita vaatteita. Asusteet joutuu miettimään tyhjästä moneksi päiväksi kenkineen kaikkineen ja olisi hyvä, mitä enemmän yhdistelmiä olisi etukäteen mietittynä.

Lisäksi ajan kanssa voi huomata, että hameen helma saattaa suhteessa sääriini olla juuri sen kriittiset 2 cm liian pitkä tai lyhyt, materiaali saattaa hiostaa, väri ei sovi ihonsävyyni tai minulta puuttuu sopiva vyö tai muu asuste.

Samaa ongelmatiikkaa sivuaa tavoitteeni käyttää kaikkia vaatteita, joita vaatekaapissani on. En siis osaa ajatella, että käyttäisin vain niitä kivoimpia. Käytän orjallisesti kaikkia ja liikun monesti (kuten tänään) vaatteissa, joissa en ollenkaan viihdy.

Nämä kengät myin juuri pois Käpylä kierrätää fb-ryhmässä. Katselin niitä taas kerran koko kesän, koska ne ovat mielestäni tosi uniikit ja ihanat Fly of Londonit. En vain keksinyt mitään asukokonaisuutta, jonka kanssa kengät olisivat sopineet. Jotenkin nilkkani ja jalkani ovat niin pienet, että kengät näyttivät kivenmurikoilta.


Ihastuin aikanaan kenkien korkoon.
Kotiloissakin olisi kiva pukeutua niin, että ulko-oven voisi koska vain mennä avaamaan. Olen tämän huomannut erityisesti nyt, kun olen sairastanut kotona 1,5 viikkoa. En oikeastaan omista mitään siistejä ns. kotivaatteita. Enkä töiden jälkeen tosiaankaan halua istua sohvalla kynähameessa.

Kolmas ongelma taitaa olla se, että olen viimeisen 1,5 aikana pienentynyt koosta 44 kokoon 38. Olen siis  lyhyessä ajassa joutunut päivittämään melkein koko vaatekaapin sisällön ja miettimään pukeutumista normaalia enenmmän. Välillä vähän hutaistenkin, että olisi kaapissa edes jotain. Haluaisin myös päivittää tyyliäni aikuisemmaksi, hieman naisellisemmaksikin.

Tein kesällä massiivisen UFF-operaation ja siivosin ehkä noin kolmanneksen vaatekaapista tyhjäksi. Lisäksi tein yhteen kaappiin lisätilaa roikkuville vaatteille. Pidän nykyään oikeastaan kaikki vaatteet tangoissa, joista niitä on helppo "selata" ja valita illalla sopiva asu seuraavaan päivään.

Asetan itselleni nyt haasteen: Käyn syksyn aikana läpi kaikki vaatteeni ja rakennan jokaiselle alaosalle pari-kolme vakioyläosaa. Mietin myös eri kombinaatioiden kengät ja muut asusteet. Kuvaan asut tietenkin tänne ja kerron, miten tähän päädyin ja mistä vaatteista kenties tulen luopumaan järjestelyoperaation myötä.

Inspiraationa tähän kokeiluun on Miian tavarahaaste, jonka yhdessä postauksessa hän kertoi karsineensa vaatekaappinsa sisältöä tosi radikaalisti ja eli kirjoitushetkellä 88 vaatekappaleen kanssa.

Tutustu Miian vaatekaapin 88 osaan (Julkaistu 15.1.2015)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti